Muzikaal bijenhotel bij basisschool Bijenkorf geopend

In Wageningen bij Basisschool de Bijenkorf, onthullen kunstenaars Jan den Besten en Remco de Kluizenaar op 15 oktober 2019 een wel heel bijzonder kunstwerk: een Bijenhotel waarin kinderen muziek kunnen maken voor bijen én waarin solitaire bijen muziek kunnen maken voor de kinderen!


een filmpje van de onthulling van het kunstwerk, gemaakt door de kinderen zelf

Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar ging in 2020 aan de slag met alle leerlingen van Basisschool de Bijenkorf in Wageningen. In muzikale workshops en lessen over duurzaamheid mocht in het kader van het project “Mijn ideale school” van provincie Gelderland een ontwerp bedacht worden voor een eco-kunstwerk. En dit mocht ook nog eens uitgevoerd worden op het schoolplein van de school! Arduinokunstenaar Jan den Besten nam die opdracht aan en bouwde samen met Remco de Kluizenaar het muzikale bijenhotel waarin bijen muziek maken voor kinderen en kinderen muziek maken voor bijen. De bijen vliegen langs sensoren en die sturen akoorden en melodien van bliebjes aan, via een arduino-computer. Hij werkt op een zonnepaneel, enkel wanneer de zon zo fel schijnt dat de bijen ook vliegen. De sokkel is een muziekinstrument waar kinderen in kunnen zitten om de klank van vijf pianosnaren te horen en voelen. Ook de bijen worden op deze manier van muziek bediend. In de zomers van 2020 en later zal blijken hoe blij de bijen hier van worden; er staat een bijenhotel naast zonder muziek-functie. Meer over dit bijenhotel is te vinden op de site van Jan den Besten

In dit muzikale object op het schoolplein van "De Bijenkorf" in Wageningen maken bijen via sensoren waar ze langs vliegen muziek voor de kinderen en maken kinderen met snaren muziek voor de bijen.

In dit muzikale bijenhotel maken bijen via sensoren waar ze langs vliegen muziek voor schoolkinderen en maken kinderen met snaren muziek voor de bijen. Klik op de foto voor meer info op de website van Jan den Besten, kunstenaar met wie ik dit gemaakt heb.

Reacties zijn gesloten.