CV / bio

(english biography below)

Remco de Kluizenaar is een landelijk opererende kunstenaar en creatief ondernemer uit Wageningen. Hij maakt naast kunstwerken ook bijenhotels, muziek, Klankkunst en locatietheater en hij verhuurt zich als live illustrator / graphic harvester.

Opdrachtgevers zijn ministeries (LNV en BUZA), gemeentes en provincies, bedrijven (Prorail, Smurfit Kappa, Matching & Innovation, BIT internet technology), festivals (Oerol, Karavaan) en andere organisaties (Wageningen University, Waterschap Regge en Dinkel, Friends Of the Earth International, welzijnsorganisatie Solidez, scholen, BSO’s en particulieren.

Remco werkt graag in opdracht voor bedrijven en instanties. Daarbij houdt hij ervan zichzelf uitdagingen te stellen naar aanleiding van de vraag van een klant. Het antwoord op zo’n vraag kan (uiteraard in overleg) allerlei vormen hebben, van een door hem getekende en geprogrammeerde computergame, een klanken-installatie met 12 speakertjes verstopt in de ruimte van een congrescentrum of verzoringshuis, tot een groot bijenhotel. Van het werken als adviseur publieks-ervaring en audiovormgever van een dierentuin of museumpark, tot en met het plaatsnemen in een denktank als out of the box denker.

biografie:
Remco de Kluizenaar is geboren in Eindhoven, 1977. Hij woont en werkt momenteel in Wageningen, waar hij terecht is gekomen als Bioprocestechnologie student in 1995. In 1997 haalde hij de propaedeuse Biotechnology om vervolgens zijn studie aan de Universiteit te beeindigen en te starten met een autodidacte kunstpraktijk. In 1999 en 2000 volgde hij de opleiding “Vrije Kunst” aan de HKA (hogeschool voor de kunsten Arnhem, het huidige Artez). Sinds 2001 is Remco de Kluizenaar Creatief Ondernemer en Beeldend Kunstenaar met een eigen bedrijf (“Remco de Kluizenaar Beeldende Kunst en Theatermakers”, KvK 09197631).

werkwijze
Ondanks zijn opleidingen is Remco autodidact en conceptwaarmaker in hart en nieren: Wat hij gedaan wil kunnen krijgen om een opdracht goed in te vullen, leert hij zichzelf aan of besteedt hij uit binnen zijn netwerk.
Of het nu een film, een performance of een schilderij moet worden, Remco komt met een verrassend antwoord op elke vraag, stelt zichzelf hierbij uitdagingen, geeft heldere offertes en communiceert makkelijk, werkt met humor, lichtheid en volharding en gaat in de uitwerkingsfase niet voor minder dan ‘keigaaf, en keigoed’. (geboren te Eindhoven, 1977)

Type kunstenaar /wetenschapper / idealist
Remco de Kluizenaar volgde zoals gezegd de opleiding Biotechnologie aan de groen georienteerde Wageningen Universiteit en vervolgens een kunstopleiding in Arnhem (HKA / Artez, vrije kunst cq autonome kunst). De combinatie wetenschap en kunst, samen met een aangeboren people&planet mentaliteit maakt hem als gesprekspartner en ondernemer uniek. Hij past zijn beide opleidingen toe om met een hart voor een duurzame en creatieve economie mensen te inspireren door dromen en goede intenties krachtig te verbeelden.

vaardigheden
In het autodidacte leertraject na zijn opleidingen als ondernemer in kunst en creatief bouwwerk en communicatiewerk, sinds 2001 zijn enige inkomstenbron, leerde Remco zichzelf photoshoppen, projectleiden, groepsprocessen sturen, effectief vergaderen, begroten en offreren, PR, Communicatie met inzet van Social Media en guerilla-PR, bouwvakken, punniken, etc.

Wat levert Remco inhuren een bedrijf / organisatie op?
Remco’s kunst en andere producten en zijn aanwezigheid als scherp observator binnen bedrijven/instanties en hun aktiviteiten werkt verbindend, geeft mensen zelfvertrouwen, werkt als groen geweten en prikkelt tot zelfredzaamheid en zelf nadenken.
Remco is, zoals sommige bedrijfskunstenaars die zich in processen mengen, geen intrigant of “constructief ontwrichter”, maar schuwt niet om mild en opbouwend kritisch te zijn en waar hij dat nodig acht vriendelijk in de hand van zijn opdrachtgevers te bijten. Remco is geen veranderingstrainer of innovatiecoach, maar zijn aanwezigheid als vrije vogel en toch betrokken persoon kan inspireren en kleine porretjes geven tot mooie grote veranderingen. Een bedrijf dat er zin in heeft om Remco als (undercover) bedrijfskunstenaar parttime in dienst te nemen, kan zich verheugen op veel ludieke akties, mooie dingen aan de wand, gekke geluiden en abstracte experimentele muziek in de kantine, tokkelbare snaren in deurposten, kortom: veel stof tot gesprek bij de lunch en positieve impulsen in de bedrijfscultuur.
Een bedrijf dat er zin in heeft Remco iets te laten bouwen, illustreren of een dag een workshop te laten geven kan zich verheugen op mooie plaatjes en bouwsels, stof tot gesprek, iets leuks en opvallends om te publiceren in diverse media, leuke herinneringen bij medewerkers aan een dag waarop het nét even iets bijzonderder dan normaal was.

Autonoom werk:
Als theaterkunstenaar is De Kluizenaar van 2001 tot feb 2020 internationaal bekend geworden onder de naam van zijn groep Waterlanders. Hij maakte met deze groep poëtische voorstellingen en kunstspektakels waar het publiek doorheen kan wandelen. Niet in theaterzalen, maar op spannende en ‘gewone’ plekken, zoals een bos of een leegstaand fabriekspand. Dit doen de Waterlanders in opdracht van festivals zoals Oerol, Karavaan, Op de Bres (hollandse waterlinie forten) en Tuin der Lusten, van Musea zoals Groninger Museum en Kröller Müller (zomeravond programmering in de beeldentuin) en in opdracht van instanties zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken (min BuZa), Provincie Noord-Holland, Marseille capital culturelle d’europe 2015 en Biënnale Gelderland. Na in 2018-2019 twee jaar een dubbele baan gehad te hebben door veel klankkunst en muziekeducatie projecten naast het Waterlanders werk te doen, besloot De Kluizenaar begin 2020 als solo-kunstenaar verder te gaan zonder lid te blijven van een vaste groep. De ervaring van 20 jaar projecten initiëren en deze in co-creatie met zzp-ers uit allerlei andere disciplines uit te voeren, zet hij nu graag in om op projectbasis samenwerkingen aan te gaan met instituten, musea, filmmakers, dansgezelschappen en anderen.

Illustraties
Remco’s illustraties staan in een aantal publicaties van Waterschap Regge en Dinkel en onderzoeksinstituut Alterra. Andere illustratie opdrachtgevers (vooral op het gebied van zijn aanwezigheid als live-illustrator), zijn bijvoorbeeld: Friends of the Earth international, verpakkingsgroothandel Smurfit Kappa, productiemaatschappij OostNV (provincie Gelderland) en de Deutsch Niederländische Handelskammer DNHK.
Live illustratie is een vorm van graphic harvesting, oftewel getekende, geschilderde en gephotoshopte visuele notulen van bijeenkomsten, workshops of symposia. Remco is een snelle tekenaar en maakt 30 treffende plaatjes in één bijeenkomstdag, van niveau pictionary tot mooi uitgewerkte schilderijtjes en collages. De links hierboven geven via zijn eigen site wat meer beeld van zijn illustratie stijlen.

Ecologie en MVO
Sinds 2012 maakt Remco twee of meer keer per jaar een bijenhotel of Zootel, grote bouwwerken met een ecologische functie. Je zou Remco in die tak van sport in plaats van kunstenaar misschien beter ecologisch creatief ondernemer kunnen noemen.
Zootels zijn fauna voorzieningen (bijvoorbeeld bijenhotels), waar een hele zoo aan diersoorten een plek in kunnen vinden, vandaar de naam. Een voorbeeld hiervan is een voor vleermuizen en diverse andere diersoorten omgebouwd militair wachthuis aan het spoor bij Den Dolder, gemaakt in opdracht van Prorail. Voor de opdrachtgevende bedrijven, voorziet het verstrekken van een opdracht tot het maken van een dergelijk ecologisch bouwwerk een antwoord in hun behoefte om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Ook gemeentes en andere (semi)overheidsinstanties willen graag iets aan natuur doen en laten daarom wel eens een bijenhotel of ander zootel bouwen. Andere voorbeelden zijn te zien op de site zootels.nl

Wilt u een project ontwikkelen met Remco de Kluizenaar, of hem een opdracht geven, kennismaken of een vraag stellen? neem dan contact op via email of telefonisch: 06-19814699

Remco de Kluizenaar – kunstenaar Wageningen

Biography in English:

Remco de Kluizenaar was born in 1977 in Eindhoven, came to Wageningen for a Biotechnology Bachelors, then went to art academy in Arnhem. After that, he continued as an autodidact, running a company in creative enterpreneurship and art projects since 2001. The chemical/biological studies, his urge to get the world more peacefull and sustainable, his experience on stages and streets with bands and theatre, side-jobs as communication trainer, sound- and light technician, this whole lot of different experiences and personal goals converge in his artworks and -projects.

Remco’s atelier is in Wageningen, Holland.  See his art and projects and services at www.remcodekluizenaar.nl (bookmark it, as you like!)

phone: +31-6-1981 4699

mail: Remcodekunstenaar (at!) yahoo.com

Reacties zijn gesloten.