Workshops nav Coronatijd: Handen Vertellen

Een leuke nieuwe samenwerking van vier Wageningse kunstenaars heb ik gevonden in het project “Handen Vertellen”. Dit is een reeks van vijf openbare en gratis toegankelijke workshops, een project dat we komende maand gaan beginnen uit te voeren (15 september een eerste workshop gepland). meer info is te vinden onder de foto en op de site “De Plek”. Dit is het team:

vlnr Petra Sips, Remco de Kluizenaar, Fransje Smit, Catalijn van Wissen

Corona, we zijn er wel klaar mee…. of niet? toen ik afgelopen weken een buitentheatervoorstelling speelde, hoorde ik van publiek soms nog “dit is de eerste keer dat ik me niet oncomfortabel voel in zo’n groep mensen sinds corona”. Ik merkte bij mezelf bij het schrijven, dat ik twijfelde of het een goed idee is om mensen te vragen dicht bij elkaar te gaan staan zodat ze een klankstuk uit 6 luidsprekertjes rondom het mooist kunnen horen. … ergens zitten nog wel wat restjes in mijn systeem. Veel ouders van vrienden zijn wat ouder geworden door een jaar vrijwillige eenzame opsluiting. De natuur leefde op door geen vliegverkeer, discussie over ecologische crisissen gingen een goede kant op… er is vanalles gebeurd en verschillende bevolkingsgroepen maakten verschillende dingen mee. Het lijkt me waardevol om die verhalen nog eens door te nemen en terug te kunnen zien/horen. En dat is precies wat kunstenaars Petra Sips en Fransje Smit graag wilden met “Handen Vertellen”, ze willen de coronatijd ‘optekenen’, verwerken in een kunstwerk gemaakt door een doorsnee van de bevolking van Wageningen. Gemeente Wageningen, Welsaam en BBLTHK maakten dit mogelijk voor ons, waardoor we de workshops gratis toegankelijk voor iedereen kunnen houden. Een tastbaar resultaat van de ontmoetingen, wordt een textiel kunstwerk waarin ik enkele speakers zal verwerken met daarop verhalen die me toevertrouwd worden, muziek ge├»nspireerd op de emoties of verhalen die voorbij kwamen in de workshops, doorspekt met geluiden van het maakproces wellicht. Want terwijl de handen bezig zijn met knutselen, komen de gesprekken los.

Toen Petra Sips en Fransje Smit een kunstproject over corona wilden doen en daarbij mij en Catalijn van Wissen vroegen mee te doen, voelde dat als heel zinvol en precies op een goed moment door de juiste mensen geinitieerd. Petra is dichteres en rouwverwerkingsbegeleider. Fransje Smit leerde ik kennen als maakster van zeer vrolijke kinderboeken illustraties, ik heb super leuke workshop trajecten op basisscholen met haar gedaan in het verleden en de laatste 10 jaar zag haar werk steeds meer diepgang krijgen toen ze weer terugkeerde naar haar oude metier, textiel. Haar werk heeft nog altijd veel vrolijks, het viert het leven, maar vergankelijkheid en dingen die voorbij gaan zijn vaker een ‘contrastkleur’ geworden. Fransje bedenkt voor de workshops van “Handen Vertellen” een manier van met stoffen werken waaraan je makkelijk mee kan doen zonder ervaring. Petra verzamelt woorden en helpt zoeken naar woorden. Ik mag geluiden verzamelen, gesproken tekst of werk-geluiden en Catalijn zal als fotograaf inzoomen op de handen. Het geheel wordt een reizend kunstwerk dat gaandeweg groeit en waaraan heel Wageningen mee kan doen.

als je er meer over wilt weten, je wilt inschrijven voor een specifieke datum of als algemeen geinteresseerde (zodat we je kunnen uitnodigen als er weer een nieuwe datum gepland staat), of als je met een bestaande groep een datum met ons wilt plannen, dat is allemaal mogelijk. Je kan dit doen op de site van Petra Sips “De Plek

Reacties zijn gesloten.