Homo Naturalis, 10 weken een short-film met klankkunst, voorstelling: 12 dec

Voorstelling van Remco de Kluizenaar, Barend Hazeleger, Erik Woltmeijer in Akoesticum Ede 12 dec in het filmprogramma van Woest en Bijster

De voorstelling Homo Naturalis 12 december is uitverkocht!
Info om speellocatie te vinden voor wie tickets heeft: “Akoesticum”, Kazernelaan 2 – D42, 6711 JC Ede, gebruik voor navigatie echter deze google locatie link: Akoesticum Ede (of voer “Akoesticum” in ipv het adres)

volgende voorstelling niet missen: schrijf je dan in voor mijn mails met ongeveer 10x per jaar een link naar een gratis stukje muziek/geluid. Ik stuur daarbij uitnodigingen voor expo’s of voorstellingen en probeer mijn maillijst-achterban hierin altijd als eerste op de hoogte te brengen voordat de ‘PR-apparaten van betrokken organisaties aan springen’.

HOMO NATURALIS is een voorstelling bestaande uit live muziek en filmbeelden, die ik in de tweede helft van 2020 maakte samen met filmmaker Barend Hazeleger en componist Erik Woltmeijer. We onderzoeken in de wisselwerking tussen mijn klankkunst/muziek, Eriks composities en Barends films sinds april 2020 onze persoonlijke relatie met de natuur in tijden van corona. We sturen elkaar materiaal en gedachten hierover via internet en gaan met elkaars materiaal aan de haal, we ‘plaatsen bestellingen’ bij elkaar. De complete voorstelling spelen we 12 december in het Akoesticum in Ede tijdens het filmfestival van Woest en Bijster. In de 10 weken voor 12 dec 2020 presenteerden we elke week op onze sites een korte, op zichzelf staande film, ontstaan uit onze wisselwerking. Hieronder het wekelijks groeiende overzicht, bovenste = meest recent. Onder de lijst films een bericht over de inhoud van dit project.

Muziek “Kracht”: Remco de Kluizenaar (el. gitaar, steeksleutels, zang, klarinet, kristalbuizen harp)


Muziek “Doorgang”: Remco de Kluizenaar (el. gitaar, klarinet, zang)


Muziek “Dolen” : Remco de Kluizenaar (slidegitaar, ijzerdraad in bankschroef, zang, snuif)

Muziek/sound “verteren”: Remco de Kluizenaar (met dank aan Arie Visser van StudioAVM.nl voor het opnemen van het geluid van mijn voorstelling in de Stingerbol in Ede, een van zijn opnames heb ik hier dankbaar gebruikt bij 0:36 en 0:55 als ‘schrikgeluid’ als de camera opzij zwenkt.

Muziek/sound “verwarring”: Erik Woltmeijer (verkeer, fader, reverb)

muziek “overgang”: Remco de Kluizenaar (RAV Vast handpan)

muziek “droog”: Erik Woltmeijer (piano, sprinkler)

muziek “leven” : Remco de Kluizenaar
(met dank aan Arie Visser van StudioAVM.nl voor het opnemen van het geluid van mijn voorstelling in de Stingerbol in Ede, een van zijn opnames heb ik hier dankbaar ‘gerecycled’ door deze zes keer gedubt over elkaar te leggen en er klarinet overheen te spelen)

muziek “stroom”: Erik Woltmeijer (logic modelling synth)

muziek “chill”: Erik Woltmeijer en Remco de Kluizenaar (door Barend Hazeleger mijn ‘kapotte radio’ bewerkingen van mijn stem gemengd met Erik’s pianothema.

muziek “spanning”: montage door Barend Hazeleger met zang en klarinet experimenten van Remco de Kluizenaar op een vogelsoundscape van Erik Woltmeijer, gecomponeerd uit natuuropnames in de coronatijd zonder vliegtuigen die Barend Hazeleger ons stuurde, de start van dit project.

 

HOMO NATURALIS

Voorstelling

HOMO NATURALIS is een voorstelling bestaande uit live muziek en filmbeelden, gemaakt door Barend Hazeleger, Erik Woltmeijer en Remco de Kluizenaar. Zij onderzoeken hierin hun relatie met de natuur in tijden van corona. De voorstelling vindt plaats op 12 december in het Akoesticum in Ede tijdens het filmfestival van Woest en Bijster.

De makers:

Barend Hazeleger is een Edese filmmaker die documentaires maakt over landbouw, landschap, natuur, kunst en wetenschap. Zijn laatste documentaire is ‘Eten van eigen hof’ over mensen (herenboeren) die weer zelf de regie over hun voedselproductie willen voeren. Componist Erik Woltmeijer en klankkunstenaar Remco de Kluizenaar maakten daarvoor de muziek. Zij zijn internationaal bekend van theater- en kunstspektakels met de groep Waterlanders uit Wageningen en in september lieten zij beiden een soloproject in de regio zien, de muziekvoorstelling “Oorsprong” bij de gelijknamige beek in Oosterbeek en “Friend or Foe” in de Stingerbol in Ede.

sfeerimpressie:

De beelden van de voorstelling HOMO NATURALIS zijn vaak heel terloops gefilmd, alsof je zelf op zoek bent naar je plek in het landschap. Landschappen vol van spanning en stroom, stadsnatuur, zwemmen in een natuurplas als in vroeger tijden, een broedende duif gefilmd door een thuiswerker, passeren het scherm. Zoals bij films uit de jaren ’30 wordt de muziek live uitgevoerd, natuur- en omgevingsgeluid uit de filmopnamen zelf voegen zich daarbij. De zoektocht strekt zich uit tot uitzichtloos donkere tunnels, maisdoolhoven bij nacht, maar ook lichtvoetige wandelingen met zonnestralen door een bamboebos, of door een Frans dorp in de avondzon. De muziek vertolkt de liefde voor de natuur, maar met een ondertoon van verloren onschuld. Overschrijden we de grenzen van die natuur? De componisten geven uiting aan dat onrustgevende gevoel. Het landschap ligt er onschuldig bij, de schaduw van een lopende mens valt er overheen. Wie is dat? Homo Naturalis?

10 korte films vooraf

In de tien weken voor de voorstelling laten de drie makers elke week één op zichzelf staande korte film zien op de site van Woest en Bijster, Ede TV, Akoesticum en hun eigen sites. Vaak met net nieuw gemaakte muziek en beelden.

Eindpresentatie, live

12 December komt alle gemaakte beeld en muziek samen in een beeldenstroom van ongeveer 30 minuten op groot scherm met een live te spelen versie van de muziek, die Erik Woltmeijer en Remco de Kluizenaar componeren en uitvoeren.

De tickets voor Homo Naturalis zijn uitverkocht. Info om speellocatie te vinden voor wie tickets heeft: “Akoesticum”, Kazernelaan 2 – D42, 6711 JC Ede, gebruik voor navigatie echter deze google locatie link: Akoesticum Ede (of voer “Akoesticum” in ipv het adres)

 

Reacties zijn gesloten.